Címkék

2011. szeptember 15., csütörtök

Afrology

A lebilincselő kulturális és esztétikai értékeket hordozó Afrika hajviselet szempontjából is egyre érdekesebb az európai és amerikai fiatalok számára. Az afro kifejezés önmagában az afrikai emberek hajtípusát jelöli. Többek közt a hajviselet is képviselte a törzsi társadalomban élők hovatartozását, családi állapotát, korát és társadalmi rangját. A szép és ápolt hajkoronát tisztelet övezte. A kibontott haj szabadon lógó tincseinek igénytelenséget, mentális labilitást tulajdonítottak.
Ma már világszerte sokféle afrofonást hordanak. Mindegyikhez minimum 15 centiméteres hajhossz szükséges.

Ezek közül az ún. Cornrow  (parkettafonás) az egyik legkedveltebb. A hajat szorosan a fejbőrhöz fonom, a választékok illetve a fonatok vastagságának variálásával pedig minták hozhatók létre. A tartósság érdekében póthajjal is elkészíthető, gyöngyökkel, fonalakkal díszíthető.


 A legismertebb és a legegyszerűbb afrofonás a - Magyarországon póthajas afrofonásként ismert - Long braids , egyszerű hármas fonással készül; sok hosszú, vékony fonatot készítek. A tincsek hajsűrűségtől függően körülbelül négyzetcentiméterenként helyezkednek el, ezekhez egyenként illesztek póthajat és fonom a kíván hosszúság eléréséig. 

A póthaj arra szolgál, hogy a haj megtartsa a hosszát, ami egyébként a fonástól felugrik, így rövidebb lesz. Saját hajból a teljes fonat körülbelül két hétig maradna meg, póthajjal akár 3 hónapig, amíg a lenövés miatt ki nem kell bontani. Magától nem bomlik szét, nem szálasodik. Akár 15 színből választhatsz póthajat, a saját hajaddal megegyező vagy akár extrémebb árnyalatokból is, de kérésre melírozva is el tudom készíteni a tincseket.
Elkészülési ideje a fonatok hosszától és vastagságától függ, díszíthető gyöngyökkel, színes fonalakkal, egyedi hajpántokkal.
A póthajat a kívánt hossz elérése után összeolvasztom.
A frizura előnye, hogy szép, praktikus, könnyen ápolható. A hajmosáson kívül különösebb gondozást nem igényel, mindig esztétikus, nem kell beszárítani, dauerolni, fésülni, ezáltal a saját haj minősége és egészsége megőrződik az ártalmas vegyszerek káros hatásaitól.


A most nagyon divatos Kinky Twist (kötélfonás) technikájában is eltér a többitől. Két, ellenkező irányba tekert tincs összefonásával olyan hatást kelt, mintha viselője fején sok, vékony kis kötél lógna haj helyett.
Emellett még számos fonásfajta létezik, ennek határát az alkotó és a vendég kreativitása szabja meg. 
Általános tévhit, hogy a fonástól kitépődik, megritkul a haj, az ellenkezője viszont igaz: a húzástól gyorsabb növekedés indulhat be, általában a bedúsulás jellemző.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése